Vyzkoušejte moderní recepty při přípravě domácích džemů, s výrobky Dr. Oetker je připravíte snadno a rychle

Date:

Rodinné recepty si každý z nás střeží jako vzácný poklad. Připomínají nám prázdninové chvíle strávené u babičky plné slunečných paprsků, zralého ovoce a ledové vody v zurčícím potůčku. Využijte letos svou úrodu ze zahrádky pro přípravu chutných domácích džemů a přispějte svou troškou do rodinného dědictví. Vyzkoušejte netradiční ingredience a nové výrobky na želírování od Dr. Oetker. Snadno a rychle tak vykouzlíte jedinečné domácí pochoutky s nízkým obsahem cukru, na které budou příští generace s láskou vzpomínat.

Domácí zavařování a výroba džemů jsou skvělý způsob, jak si uchovat sezónní ovoce plné chuti a vůně po celý rok. Zatímco naše babičky při přípravě džemů často pracují s poměrem ovoce a cukru 1:1, vy můžete zvolit moderní a zdravější přístup k želírování, aniž byste museli dělat kompromisy v kvalitě nebo chuti. Například s novinkou Gelfix Super Plus 4:1 Dr. Oetker stačí na 1 kg ovoce přidat pouze 250 g cukru dle vlastního výběru a máte hotový luxusní domácí džem s až 78 % ovocným podílem. Díky tomu získáte džem dokonalé konzistence a výrazné ovocné chuti, a to dokonce i s menším množstvím cukru.

Ke správné konzistenci výsledné ovocné pochoutky vám také pomůže pektin. Jde o přírodní ingredienci, která je základem každého zavařování. Pektin Dr. Oetker jednoduše nakombinujete s cukrem a během pár minut máte hotovo. Příprava džemu je s ním opravdu velmi rychlá a jednoduchá, takže vše hravě zvládnete, i když to třeba sami zkoušíte poprvé. Pokud navíc použijete Želírovací cukr Super 3:1 Dr. Oetker, bude příprava džemu ještě rychlejší, jelikož jde o směs přesně odměřeného cukru, pektinu a kyseliny citrónové, takže se nemusíte bát, že byste na něco zapomněli.

Kyselina citrónová hraje při přípravě džemů velmi důležitou roli. Nejenže uchovává zářivou barvu ovoce a zvýrazňuje jeho chuť, ale také prodlužuje trvanlivost džemů. Využít ji navíc můžete i při zavařování, k ochucení domácích limonád, nebo dokonce při odstraňování vodního kamene v domácnosti a při výrobě domácích čistících a pracích prostředků. V takovém případě určitě oceníte nové balení Kyselina citrónová XXL 250 g Dr. Oetker se zip-lock uzávěrem, který velmi usnadňuje používání i skladování výrobku.

Svým džemem můžete potěšit i milovníky zdravého stravování. Vyzkoušejte Želírovací cukr se stévií 3:1 Dr. Oetker, s jehož pomocí bude mít váš džem až o 38 % méně kalorií než džem připravený klasicky z ovoce a cukru v poměru 1:1. Další variantou je nechat se inspirovat receptem na hruškový džem, přidat do něj javorový sirup a zpestřit tak výslednou chuť ovocného džemu.

Hruškový džem s minimem přidaného cukru

Nejprve očistíme 1 kg hrušek, nakrájíme je na drobné kousky a vložíme do hrnce. Gelfix Super Plus 4:1 Dr. Oetker smícháme s 2 polévkovými lžícemi cukru, přidáme do hrnce a důkladně zamícháme. Hruškovou směs přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 1 minutu.

Ke směsi přidáme zbytek z původních 250 g cukru a 2 zarovnané KL Kyselinu citrónovou Dr. Oetker a za stálého míchání vaříme 5 minut. Během vaření odebíráme případnou přebytečnou pěnu. Po vaření provedeme zkoušku želírování. 1 až 2 kávové lžičky vařícího džemu kápneme na talířek. Pokud je po vychladnutí džem málo tuhý, přidáme do hrnce 2 kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker a znovu krátce povaříme. Poté zkoušku opakujeme.

Do hrnce s hotovým džemem přimícháme 150 ml javorový sirup a ihned plníme do čistých, suchých sklenic po okraj. Sklenice uzavřeme a na 5 minut otočíme dnem vzhůru. Poté sklenice obrátíme zpět a necháme vychladnout.

Při přípravě džemu lze kromě hrušek použít i jakékoliv jiné ovoce nebo vsadit na zajímavé ingredience, jako je zázvor, vanilka nebo čokoláda. Velmi zajímavou chuť dokáže vykouzlit také kombinace různých druhů orientálního koření.

Extra ovocný jahodový džem s orientálním kořením

Pro přípravu džemu budeme potřebovat 2 kg jahod, 2 ks badyánu, 5 ks hřebíčku, ½ kávové lžičky mletého muškátového oříšku, ½ kávové lžičky mleté skořice, 1 balení Pektinu Dr. Oetker, 1 kg cukru, 2 zarovnané kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker a sklenice na zavařování.

Jahody očistíme, nakrájíme na drobné kousky a spolu s kořením vložíme do hrnce. Pektin Dr. Oetker smícháme se dvěma polévkovými lžícemi cukru, také přidáme do hrnce a důkladně zamícháme. Jahodovou směs přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme 1 minutu.

Ke směsi přidáme zbytek cukru a Kyselinu citrónovou Dr. Oetker a vaříme za stálého míchání 5 minut. Stejně jako u předchozího receptu odebíráme případnou přebytečnou pěnu a po vaření provedeme zkoušku želírování. Z hrnce vyjmeme badyán a hřebíček a hotový džem plníme do čistých a suchých sklenic až po okraj. Sklenice ihned uzavřeme a otočíme dnem vzhůru na 5 minut. Poté je obrátíme zpět a necháme vychladnout.

Více inspirace a chutných receptů naleznete na webu: Naše recepty | Dr. Oetker.

━ nové příběhy

Zdravé vaření jako klíč k rovnováze a dlouhodobé pohodě

Cesta ke zdravému tělu nevede nutně skrze přísné diety nebo vyčerpávající tréninky. Naopak – často stačí začít u zdánlivě jednoduchého kroku: způsobu, jakým se...

Pojištění pro bezpečné cestování po Evropě

V dnešní době je stále populárnější cestovat po Evropě a objevovat nové destinace. S tímto rostoucím zájmem o cestování se také mění způsoby, jakými...

Moderní řešení inkontinence: Pomůcky, které usnadňují život

Inkontinence je běžný problém, který se může dotknout kohokoliv bez ohledu na věk nebo pohlaví. Přestože může být pro mnoho lidí citlivým tématem, není...

Překvapte své blízké dárkovou kávou

Hledáte originální dárek pro milovníka kávy, který si zaslouží něco speciálního? Vyzkoušejte dárkovou kávu s unikátními edicemi, které potěší nejen chuťové pohárky, ale i...

Kratom pod lupou: Struktura, růst a ekosystém

Kratom (Mitragyna speciosa) je tropický strom, který pochází z oblastí jihovýchodní Asie, konkrétně z Thajska, Indonésie, Malajsie a dalších regionů s tropickým podnebím. Patří...
- Komerční sdělení -pr článek